Мате Ђорђевић 20. септембра у Пиротској галерији “Чедомир Крстић”
“Апокалипса није ништа друго до последњи моменат стварања, страшни суд над животом“
Бела Хамбаш

Пиротска галерија "Чедомир Крстић" наставља сезону изложбом "Мате – цртежи,
слике 2017-19" која ће бити отворена 20. септембра у 19 часова у Пироту.
На отварању, ком ће присуствовати и аутор, биће приказана велика платна и цртежи карактеристични за ауторску појаву каква је Мате. Каталог садржи одломак текста филозофа Дарка Драшковића “Технолошка катабаза: Нагон смрти и машинског у
сликама Мате Ђорђевића”.Том приликом филозоф Драшковић који је на универзитету у Лозани докторирао на тему “Математика у покрету:картезијански механизам и перспектива интелигентних машина” нам саопштава:
“Морбидност, норктуралност и инферналност на сликама М. Ђорђевића нису, међутим, нешто што нас просто одбија, што нас просто тера да бежимо у смислу фигхт-ор-флигхт одговора. Премда у нама изазивају јаке покрете ревулзије, узнемиреност и страх, бића са слика не изазивају покрете репулзије (флигхт). Напротив, она нас неодољиво привлаче и призивају себи, некада изричито - као на пример пауколики инсект на слици Нyцтопхилиа, који се креће ка нама и "нуди" нам загрљај - некада само прећутно - као око (Око) које упорно зури у гледаоца, нагонећи нас да се питамо зашто нас посматра и шта уопште од нас жели. Фасцинација морбидношћу технологије. Атрактивност инферналности машине. Ноћ која нас неодољиво привлачи и увлачи у себе. Објекти приказани на сликама М. Ђорђевића тако су, у последњој линији, "мрачни" предмети жеље.”
Сам аутор тим поводом каже:”После свега мислим да нисам никако савршено несретан колико сам мислио да јесам,нисам ни савршено равнодушан колико би требало да будем али сам довољно луцидан да сам и даље осуђен на сликарство.”Живим од туђих умирања” (Микеланђело). Ништа се више не може додати на ту и такву трулежност а изложбе су саме по себи сетна ствар,неки облик интимног самоуништења,но одлука да се излаже је апсолутно пристајање да се не игнорише један свет и ја се трудим да то постигнем када могу.”
Изложба ће бити отворена до 6. окробра 2019. године, а део је заједничког прикупљања радова из београдске као и париске фазе рада аутора.